top of page

HOOGSENSITIVITEIT OP DE WERKVLOER

Maar liefst 1 op de 5 mensen is in bepaalde mate hoogsensitief (HSP); zowel mannen als vrouwen. Je vindt ze vaak in adviserende of dienstverlenende beroepen; van jurist tot medewerker in de zorg.

Onderzoek wijst uit dat HSP-ers gevoeliger zijn voor stress en burn-out en meer moeite kunnen hebben met het ervaren van werkgeluk. Tegelijkertijd beschikken ze over vele talenten en worden ze ook wel de “ideale werknemers” genoemd.

 

Wil je deze groep professionals duurzaam inzetbaar houden? Wil je als organisatie daadwerkelijk divers en inclusief zijn? Investeer in het werkgeluk van hoogsensitieve professionals en boek een van de onderstaande opties:

frionnet-20230116-4869-Suzanne-hr.jpg

Inspiratiesessie Hoogsensitiviteit op de werkvloer

In deze inspiratiesessie wordt ingegaan op wat hoogsensitiviteit precies is en hoe werkgeluk “werkt” bij hoogsensitieve professionals. Er wordt stilgestaan bij de voor- en nadelen van deze bijzondere eigenschap op de werkvloer en de verschillende unieke HSP-talenten. Verder wordt ingegaan op de rol van de hoogsensitieve professional bij het vergroten van zijn of haar werkgeluk (persoonlijk leiderschap) en de rol van de organisatie en de leidinggevende: het creëren van een werkcontext waarbinnen HSP-ers kunnen floreren.

TESTIMONIALS

Suzanne heeft voor ons team een workshop werkgeluk georganiseerd. De workshop was zeer goed voorbereid en goed toegespitst op onze organisatie. Suzanne heeft flair, humor en straalt een soort natuurlijk gezag uit. Ze heeft een prettige manier om haar kennis over te brengen. Ze is in staat goed aan te sluiten op de groep. Bovendien is haar kennis over HSP een unieke aanvulling. Dit weet ze tijdens de workshop heel goed in te zetten. Ik gun iedere startende jong professioneel een workshop van Suzanne! 

Femke Rijkens, Bestuurder bij de Merel Foundation

Traject HSP & Werkgeluk 
3 dagdelen en individuele coaching

Het traject 'HSP & Werkgeluk' gaat een stap verder dan de Interactieve workshop. In deze training van drie dagdelen gaan hoogsensitieve professionals actief aan de slag met het opdoen van zelfinzicht en jobcrafting zodat het werk beter aansluit en zij meer werkgeluk ervaren: 

 

  • deelnemers onderzoeken waar zij overprikkeld van raken, wat signalen zijn van disbalans en hoe zij zelf tijdig kunnen bijsturen. Aan het einde van de training is iedere deelnemer in staat om een Persoonlijk Prikkelplan (PPP) op te stellen, dat handvatten geeft om in balans te blijven. Verder onderzoeken de deelnemers hun HSP-talenten en gaan zij aan de slag met jobcrafting. Elke deelnemer verricht een taakanalyse, een fitanalyse en bedenkt een craftactie.

  • deelnemers evalueren hun craftactie, bespreken obstakels en successen en formuleren een persoonlijk implementatieplan om hun eigen werkgeluk (duurzaam) te vergroten. Door het werken met break-out rooms is de interactie tussen deelnemers maximaal.

 

Tussen de dagdelen training vindt individuele coaching plaats (2 x 1 uur).

(Online) Workshop Werkgeluk & Vitaliteit voor HSP

In deze interactieve workshop leren deelnemers wat hoogsensitiviteit is en hoe gelukkig en vitaal werken “werkt” bij HSP. Deelnemers onderzoeken aan de hand van de "vitaliteitspiramide"  hoe vitaal ze zich momenteel voelen en welke van de 6 elementen ruimte bieden voor verbetering: van positief denken tot optimale voeding en bewegen.

 

De deelnemers gaan vervolgens met elkaar in gesprek en onderzoeken welke persoonlijke leerdoelen hen kunnen helpen bij het vergroten van hun vitaliteit. Na afloop kan men direct aan de slag met het vergroten van het eigen (thuis)werkgeluk & vitaliteit!

Workshop Ontwerp je Persoonlijk Prikkelplan

1572590696813_edited.jpg

In deze interactieve workshop leren deelnemers meer de lusten dan de lasten te ervaren van hun hoogsensitiviteit doordat zij zicht krijgen op hun sensitiviteit en handvatten krijgen om beter in balans te blijven. In de workshop:

  • onderzoeken deelnemers welke externe en interne factoren voor hen prikkelend werken;

  • signaleren deelnemers wat hun persoonlijke signalen van onder-of overprikkeling zijn;

  • verkennen deelnemers de mogelijkheden om op te laden, te ontprikkelen of prikkels toe te voegen;

  • leren deelnemers wat zij zelf kunnen doen om bij te sturen (contragedrag);

  • wisselen zij onderling ervaringen en tips uit.


Deelnemers krijgen bij aanvang een sjabloon voor een Persoonlijk Prikkelplan aangereikt en vullen dit tijdens de workshop in. Zij verlaten de workshop met (een aanzet tot) een concreet prikkelplan zodat zij hun prikkels voortaan beter kunnen managen en beter in balans kunnen blijven.

Keynotespeech 'Hoogsensitiviteit als Superpower'

1649494565594.jpg

In deze inspirerende keynote speech vertelt Suzanne Nieuwenhuijs over haar persoonlijke ervaringen als hoogsensitieve professional en hoe zij door de jaren heen haar eigen werkgeluk heeft vergroot. Suzanne laat zien hoe inzicht in de eigenschap HSP haar heeft geholpen haar sterke kanten te benutten en haar carrière om te gooien; van blauwe jurist naar Chief Happiness Officer en zelfstandig trainer/coach. Met haar keynotespeech wil Suzanne de boodschap meegeven dat je altijd een keuze hebt. Ze nodigt hoogsensitieve professionals uit om zelf het heft in handen te nemen en hoogsensitiviteit als superpower in te zetten op het werk. De speech zit vol concrete tips en persoonlijke ervaringen van Suzanne, met de nodige dosis zelfspot en humor. Aan het eind is ruimte voor vragen.

TESTIMONIALS

"Het was een mooie Keynote speech die mij weer aan het nadenken heeft gezet over mijn HSP én het inzicht om het bespreekbaar te maken binnen de familie/gezin. Dank daarvoor!"

Latifa Belhaj

Managementsessie Leidinggeven aan hoogsensitieve professionals 

In deze managementsessie wordt ingegaan op wat hoogsensitiviteit precies is, wat de voor - en nadelen op de werkvloer zijn en hoe dit zich verhoudt tot de duurzame inzetbaarheid en het werkgeluk van deze groep professionals.

 

Managers leren de eigenschap te herkennen en bespreekbaar te maken. Ook wordt ingegaan op verschillende stijlen van leidinggeven in relatie tot het creëren van een inclusieve cultuur waarbinnen HSP-ers kunnen floreren en hun hoogsensitieve talenten optimaal in hun werk kunnen benutten.

bottom of page